• ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

  με εγγυημένα αποτελέσματα ίασης

  Η άρτια χειρουργική τεχνική, που βασίζεται στη γνώση και το ανθρώπινο δυναμικό με το οποίο στελεχώνεται, η ομάδα του χειρουργείου, είναι η εγγύηση για την επιτυχία και την ίαση της νόσου.

  Dr. ΝΙΚΗΤΑΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

  Ορθοπεδικός Χειρουργός

 • ΑΚΡΙΒΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

  Sample Subheading

  Είναι απαραίτητη για να κατανοηθεί πρωτίστως μια πάθηση ώστε κατόπιν να μπορεί να θεραπευτεί ακολουθώντας είτε τη συντηρητική είτε τη χειρουργική οδό.

  Dr. ΝΙΚΗΤΑΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

  Ορθοπεδικός Χειρουργός

 • ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

  Sample Subheading

  Η πρώτη προσέγγιση με τον ασθενή, η λήψη ενός καλού ιστορικού καθώς και η εξέταση της πάσχουσας περιοχής, αποτελούν σημαντική προϋπόθεση για τον στοχευμένο και σωστό προγραμματισμό των εξετάσεων που θα χρειαστούν για την πλήρη ταυτοποίηση της νόσου.

  Dr. ΝΙΚΗΤΑΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

  Ορθοπεδικός Χειρουργός

 • ΥΓΙΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ

  Sample Subheading

  Είναι το σύνολο των καλών λειτουργιών. Απαιτεί την ευαισθησία από τον ασθενή για θέματα πρόληψης, αλλά και τη σωστή θεραπευτική προσέγγιση του ιατρού για την αντιμετώπιση της νόσου.

  Dr. ΝΙΚΗΤΑΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

  Ορθοπεδικός Χειρουργός

Previous
Next

ΚΑΚΩΣΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ

                                            ΚΑΚΩΣΗ ΜΗΝΙΣΚΟΥ

 

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ

Ο μηνίσκος είναι μια χόνδρινη δομή πλούσια σε κολλαγόνο, ώστε να έχει ελαστικότητα. Καλύπτει και τα δύο μεσάρθρια διαστήματα της άρθρωσης του γόνατος, σχηματίζοντας τον έσω και έξω μηνίσκο.

Οι βασικές λειτουργίες των μηνίσκων είναι:

1/ συμμετέχουν στη μεταβολική δραστηριότητα του αρθρικού χόνδρου,

2/ αμβλύνουν τις πιέσεις που δέχονται οι αρθρικές επιφάνειες, ώστε να φορτίζονται ομοιόμορφα,

3/ συμμετέχουν στη σταθερότητα της άρθρωσης.

 

ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ

Ο έξω μηνίσκος είναι μικρότερος με ημικυκλικό σχήμα και ευκίνητος, σε αντίθεση με τον έσω που είναι μεγαλύτερος ημισεληνοειδής και προσκολλημένος με τον έσω πλάγιο σύνδεσμο και τον θύλακο. Αυτή η προσκόλληση, σε συνδυασμό με τα διαστρέμματα στην περιοχή του γόνατος τα οποία τραυματίζουν συνήθως τον έσω πλάγιο, οδηγούν και σε ρήξη του έσω μηνίσκου.

Στους νεότερους ανθρώπους και ειδικά σ’ αυτούς που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, ο μηχανισμός κάκωσης οφείλεται στο συνδυασμό κάμψης της άρθρωσης και στροφής.

Σε μεσήλικες λόγω της φυσιολογικής ίνωσης που υφίστανται οι ιστοί, μπορεί να συμβούν ρήξεις και με μικρή βία ειδικά σε βαθιά καθίσματα.

 

ΤΥΠΟΙ ΡΗΞΕΩΝ

1/ κάθετες: από το οπίσθιο στο πρόσθιο κέρας του μηνίσκου,

2/ οριζόντιες: συνήθως εκφυλιστικής αιτιολογίας.

 

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Τα κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος, που επιδεινώνεται με την κίνηση. Πολλές φορές υπάρχει οίδημα που περιορίζει την κίνηση. Αίμαρθρο παρατηρείται μερικές φορές ειδικά όταν συμβαίνει ρήξη στο οπίσθιο κέρας του έσω μηνίσκου. Αίσθημα «κλειδώματος» της άρθρωσης ειδικά σε μεγάλες κάθετες ρήξεις (bucket handle),  με αδυναμία στην πλήρη έκταση της άρθρωσης.

 

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Εκτός από την κλινική εικόνα του ασθενή και την κλινική εξέταση του ιατρού, απαραίτητη είναι και η Μαγνητική Τομογραφία  (MRI).

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η συντηρητική θεραπεία, με πατερίτσες  για 3 εβδομάδες και ενεργητικές ασκήσεις τετρακεφάλου, συστήνεται σε μικρές περιφερικές ρήξεις ή σε αμφίβολες, παρά τη μαγνητική τομογραφία, καταστάσεις.

Η χειρουργική θεραπεία συνίσταται σε αρθροσκόπηση. Στην επέμβαση αυτή διορθώνεται το πρόβλημα με μερική μηνισκεκτομή, ή αν η ρήξη είναι κοντά στο περιφερικό τμήμα μπορεί να γίνει και μηνισκοραφή

Η αρθροσκόπηση εμφανίζει σαφή πλεονεκτήματα από την παλιά ανοικτή επέμβαση

1/ δεν έχει μετεγχειρητική ουλή,

2/ δε χρειάζεται να αφαιρεθεί όλος ο μηνίσκος, γεγονός που οδηγεί αργότερα σε οστεοαρθρίτιδα και καταστροφή της άρθρωσης,

3/ μειώνεται ο χρόνος νοσηλείας, αφού ο ασθενής μπορεί να φύγει την ίδια ημέρα,

4/ επιτρέπει ταχύτερη έναρξη ασκήσεων ενδυνάμωσης τετρακεφάλου και

5/ μειώνεται ο κίνδυνος της θρόμβωσης.